Blog
BOOK A FREE CONSULTATION
Dietician

ଆଣ୍ଟି-ମଲେରିଆନ୍ ହରମୋନ୍ (AMH) କ’ଣ ଅଟେ?

ଆଣ୍ଟି-ମଲେରିଆନ୍ ହରମୋନ୍ (AMH) କ’ଣ ଅଟେ?

ମହିଳାମାନଙ୍କଠାରେ, ଡିମ୍ବାଣୁର ଫୋଲିକଲ୍ ଭିତରେ ଥିବା କୋଷଗୁଡ଼ିକ AMH ଉତ୍ପାଦନ କରଥାଏ। ଫୋଲିକଲ୍ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଡିମ୍ବାଣୁରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ତରଳ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଥିବା ଥଳି ଯାହା ଅଣ୍ଡା ଧାରଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଛାଡିଥାଏ।

AMH ର ସ୍ତର ଆପଣଙ୍କର ଅଣ୍ଡାର ସଂଖ୍ୟା କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କର ଓଭାରିଆନ୍ ରିଜର୍ଭ ସହିତ ଅନୁରୂପ ହୋଇଥାଏ। ଉଚ୍ଚ AMH ସ୍ତରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅଧିକ ଅଣ୍ଡା ଏବଂ ଏକ ଉଚ୍ଚ ଓଭାରିଆନ୍ ରିଜର୍ଭ। କମ AMH ସ୍ତରର ଅର୍ଥ କମ୍ ଅଣ୍ଡା ଏବଂ ଏକ କମ୍ ଓଭାରିଆନ୍ ରିଜର୍ଭ।

ଉଚ୍ଚ ଏବଂ ନିମ୍ନ AMH ସ୍ତରଗୁଡ଼ିକ ଫର୍ଟିଲିଟିକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ?

ଆପଣଙ୍କ ଓଭାରି କେତେ ‘ସକ୍ରିୟ’ ରହିଛି AMH ସ୍ତର ଏହା ପାଇଁ ଏକ ସୂଚକ ହୋଇପାରେ। ଆପଣଙ୍କର ବୟସ ବଢିବା ସହିତ, ଆପଣଙ୍କର ଷ୍ଟୋରରେ ଥିବା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅଣ୍ଡାର ପ୍ରାକୃତିକ ପୁଲ୍ କମ ହେବାକୁ ଲାଗିଥାଏ ଏବଂ ଏଭଳି ହେବା ପରେ ସେଠାରେ କମ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଫୋଲିକଲ୍ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେବ, ଯାହାର ଅର୍ଥ କମ୍ AMH ମୁକ୍ତ ହେବ।

ଏକ ନିମ୍ନ AMH ର ସ୍ତର ହେଉଛି ଏକ ସଙ୍କେତ ଯେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅଣ୍ଡାର ସଂରକ୍ଷଣ କମ୍ ଅଟେ। ଯେତେବେଳେ ଓଭାରିରେ କମ୍ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅଣ୍ଡା ଥାଏ, ତେବଏ ଗର୍ଭଧାରଣ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା କମ୍ ଥାଏ।

ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ AMH:

ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଉଭୟ ସିଧାସଳଖ AMH ପ୍ରୋମୋଟର୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷରେ ଗ୍ରାନୁଲୋସା କୋଷ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଓଭାରିଆନ୍ ଫୋଲିକଲ୍ସର କଲ୍ଚରରେ AMH ସଙ୍କେତକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରି ଉଭୟ ଭିଟ୍ରୋରେ AMH ର ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ।

କ୍ଷୀର ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ, ମାଛ, ସୋୟାବିନ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡା ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଶରୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ D ର ସ୍ତରକୁ ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।

ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ 10-15 ମିନିଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା ଉଚିତ୍।

ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ

ଆଭୋକାଡୋ: ଅଣ୍ଡାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ

ଅଦା: ପ୍ରଜନନ ଅଙ୍ଗରେ ପ୍ରଦାହକୁ କମ କରେ

ବିରି: ଏଥିରେ ଥିବା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଅଣ୍ଡାକୁ ମୁକ୍ତ ରେଡିକଲରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ

ରାଶି ମଞ୍ଜି: ଏହା ଜିଙ୍କରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାକି ଅଣ୍ଡାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ

ଓମେଗା 3, ଜିଙ୍କ୍ (ମାଛ, କୁକୁଡ଼ା, ଲେମ୍ବୁ, ମାଂସ): ପ୍ରଜନନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ

ଓଟସ୍ / କଦଳୀ / ଅଣ୍ଡା: ଭିଟାମିନ୍ B6 ରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ

Write a Comment

BOOK A FREE CONSULTATION